We verbouwen ons eigen eten

Zowel in Leek als bij mijn vakantiewoning op De Utrechtse Heuvelrug heb ik een groentetuin. Maar om je eigen groenten en fruit te verbouwen, heb je echt niet veel grond nodig. Je kunt zelfs gewoon beginnen op je balkon of in potten binnenshuis.

Tuinieren is, naast koken en de natuur, mijn passie, ik heb mijn hele leven al een groentetuin. Het was een vrijblijvende hobby maar dit jaar is er iets wezenlijks veranderd. Op mijn huis laat ik binnenkort zonnepanelen plaatsen en beide groentetuinen ga ik aanzienlijk groter maken. Niet zonder reden want door zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn maak ik mij minder afhankelijk van de krankzinnige en kapotmakende toekomstplannen van onze politici. Wij gaan een zware crisis tegemoet.

Groentezaden | Zelfvoorzienende groentetuin | Parallelle Samenleving

Wanneer beginnen met je moestuin?

Je kan het hele jaar door starten maar begin je in het voorjaar, dan pak je het hele seizoen mee. Een goede moestuin zet je één keer op en vervolgens ben je klaar. Voor dit jaar, voor volgend jaar en voor de jaren die daarop volgen.

Het is nu half februari dus er is in de groentetuin niet veel te doen. Ik begin te zaaien in maart en dan met maar enkele specifieke groenten zoals de tuinbonen. In april begint het zaaien pas echt want dan gaat dat veel beter: dan komen de zaden makkelijker op en groeien de plantjes sneller.

Vandaag heb ik de meest voorkomende tuinzaden alvast gekocht want die wil ik tijdig in huis hebben. Later in het jaar koop ik de pootaardappels en mogelijk nog wat andere groentezaden. Het hangt er dan helemaal van af hoeveel ruimte er dan nog beschikbaar is. 

In de tuin en kas staan uiteraard de winterharde planten die ik nooit hoef te kopen.
Dat zijn de aardbeien, maggie, citroen-melisse, bieslook, bonenkruid, druiven (kas) en nog veel meer.

Het is heerlijk om straks weer dagelijks buiten bezig te zijn, elke dag verse groente uit eigen tuin te halen en zelfvoorzienend te zijn. Ik heb mij voorgenomen om regelmatig een stukje over mijn groentetuin te schrijven en misschien motiveer ik jou daarmee om zelf een moestuintje te beginnen. 

Zorg goed voor jezelf, voor anderen en voor je planten,
Dries van der Wijk