Politieagenten in gewetensnood door ‘wappierammen’

De Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 doet sinds eind oktober vorig jaar onderzoek naar het door de overheid gevoerde coronabeleid. Dat doet de commissie door het afnemen van verhoren met getuige-deskundigen, waaronder artsen, virologen en andere experts.

Er zijn tientallen politieagenten verhoord.
Deze agenten geven aan dat ze in gewetensnood zijn gekomen, omdat ze naar eigen zeggen gedwongen worden methodes toe te passen waar ze niet meer achter kunnen staan. Bijvoorbeeld dat men opdracht krijgt om voor kleine vergrijpen zoals het niet dragen van een mondkapje, buitenproportioneel zware methodes in te zetten.

Wekelijks komen mensen op het Museumplein bijeen om daar ‘koffie te drinken’. Het gaat om mensen uit alle lagen van de samenleving die kritisch zijn over het coronabeleid. En iedere week stuurt burgemeester van Amsterdam Femke Halsema de politie op deze mensen af. Daarbij worden ME-busjes, honden en waterkanonnen ingezet. Veel agenten willen niet langer vreedzame mensen neerknuppelen en krijgen gewetenswroeging.

JUSTITIE WIL DE VERKLARINGEN IN DE DOOFPOT STOPPEN

De burger mag de waarheid niet weten
Nadat de commissie 47 politieagenten had gehoord, wilde het ministerie van Justitie opeens het gesprek aangaan met de organisatie, om te voorkomen dat de verklaringen openbaar worden gemaakt.

De Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 is onafhankelijk en onderhandelt met niemand, óók niet en vooral niet met de overheid! Zij zullen de verhoren stap voor stap naar buiten brengen, en Nederland maximaal informeren, steeds weer, net zolang tot het geweld stopt!

De Buitenparlementaire Onderzoekscommissie
Politiemensen in gewetensnood door wappierammen

citaten uit de verhoren

Dat wordt weer wappierammen

“Mijn collega zei: dat wordt weer wappierammen. Misschien mag ik wel op ’t kanon, aluhoedjes spuiten,”
∼ ME’er uit Den Haag

Geen beklap betekent een nekklap

“Een gevleugelde uitdrukking is: geen beklap betekent een nekklap. Ik lig ’s avonds huilend in bed.”
∼  Een agent uit Utrecht

Rammen die hap, ze verdienen het

“Ik heb er nachtmerries van. Letterlijk. Maar je moet wel. Anders denken ze dat je ‘er ook zo één bent’. Ik probeer zachtjes te slaan, maar laatst zei een collega: rammen die hap, ze verdienen het!”
∼  ME’er uit Amsterdam

Ik weigerde koffiedrinkende burgers te mishandelen

“Laatst ging ik naar een vertrouwenspersoon, dat ik weigerde koffiedrinkende burgers te mishandelen. ‘Wat doe je dan bij de politie?’ vroeg ze. Ik ben huilend naar huis gegaan.”

Liever non-actief dan een monster

“Ik weiger vreedzame demonstranten te slaan. Ik ben toen op non-actief gesteld. Maar liever non-actief dan een monster. De vertrouwenspersoon heeft me niet geholpen, bovendien wordt daar regelmatig gelekt.”

Wat gebeurt er allemaal in Nederland?

“Ik wil mensen helpen, niet in elkaar slaan. Het is laf. Ik lig er volkomen buiten nu, niemand wil met me op de auto. Ik was zo blij dat ik de opleiding gehaald had. Wat gebeurt er allemaal in Nederland?”

Bronnen